Care sunt soiurile de cafea cele mai ravnite ale lumii

Pentru mulţi, cafeaua este acea licoare magică în care e încorporată o energie care se dispersează în organism atunci când o consumă şi le dă puterea de a o lua de la capăt în fiecare dimineaţă cu entuziasm.

expresor-cafea

Cei care o consumă de plăcere văd în cafea mai mult de atât. Ceea ce face o cafea bună nu ţine doar de modul de preparare a acesteia, ci şi de soiurile folosite. Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai râvnite soiuri de cafea din lume?

Iată o scurtă listă cu ele:

  • cafeaua Arabica;
  • cafeaua Robusta;
  • Kopi Luwak;
  • Black Ivory; 
  • Maragogype.

Care este diferenţa dintre cafeaua arabica şi cafeaua robusta

Cafeaua Arabica este una dintre cele mai consumate cafele la nivel global datorită faptului că este cultivată pe suprafeţe mari în întreaga lume şi are o aromă aparte.

Contrar aşteptărilor, cea mai apreciată ţară producătoare de cafea Arabica nu se află în Orientul Mijlociu sau în nordul arab al Africii, ci în Etiopia, o ţară preponderent creştină. 

Cafeaua Robusta este originară din inima Africii, adică din Congo. Este un soi de cafea considerat inferior cafelei Arabica, însă este extrem de căutat pentru faptul că acesta conţine de două ori mai multă cofeină.

Ca atare, cei care vor să bea o cafea aromată vor opta spre cafeaua Arabica.  Cei care vor o cafea tare vor opta spre cea Robusta.

Cele două sunt cele mai consumate din lume din simplul motiv că au  proprietăţi apreciate şi pentru faptul că se pot cultiva uşor, nefiind greu de procurat. State precum Etiopia sau Congo îşi consolidează anual PIB-ul prin exportul de cafea.

Ce este cafeaua Kopi Luwak, Black Ivory şi Maragogype

Când vorbim de cele trei soiuri de cafea intrăm deja în zona sofisticată a cafelei. Pentru o simplă ceşcuţă, unii oamenii sunt dispuşi să plătească şi câteva sute de euro.

Kopi Luwack este supranumită “cafeaua milionarilor”. De ce este atât de râvnită? E greu de spus dacă datorită faptului că e rară, că e scumpă sau pentru că are un gust inegalabil.

Nu este recoltată direct. Creşte în insulele Sumatra, Bali, Java, Filipine şi Sumatra, dar nu ajunge să fie consumată de oameni decât după ce boabele sunt înghiţite şi digerate de un animal local numit civetă de palmier.

Black Ivory urmează cam aceeşi reţetă. Diferă oarecum locul în care cresc boabele de cafea şi animalul care le digeră. Acestea trec prin stomacul elefanţilor înainte de a fi consumate.

Maragogype este o cafea din America de Sud, un hibrid obţinut din încrucişarea soiurilor de cafea Arabica şi Liberica. Boabele acestui soi de cafea sunt verzi, iar după ce sunt transformate în cafea, licoarea obţinută este parfumată şi are un gust fin. 

În concluzie, pentru cei cu bugete mici, cele mai râvnite soiuri de cafea sunt cafeaua Arabica şi cafeaua Robusta. Pentru cei cu bani mulţi, Kopi Luwack şi Black Ivory sunt de departe cele mai râvnite soiuri de cafea.